ELDHUS FRA BAKKE I ROLLAG, CA. 1750-1800
Overført til museet 1945, gjenoppført 1945
Eldhuset var gårdens «grovkjøkken» for baking, slakting og vask. Eldhuset har ett rom, og sval i fronten og på den ene langsiden. Det har forseggjort innredning: peis, vinduer og seng. Det viktigste inventaret er peisen, hvor flatbrød ble stekt på takke. I den ene sidevangen på peisen er det en luke med jerndør. Den var åpning til en bakerovn, murt opp utenfor tømmerveggen. Denne bakerovnen er ikke blitt gjenoppført på museet. Eldhuset kunne også bli brukt som sommerstue på gårder som ikke hadde egen sommerstue.
(Tekst hentet fra By og bygd 43, 2010)
Photo:
Reinsfelt, Anne-Lise
/
Norsk Folkemuseum
ELDHUS FRA BAKKE I ROLLAG, CA. 1750-1800
Overført til museet 1945, gjenoppført 1945
Eldhuset var gårdens «grovkjøkken» for baking, slakting og vask. Eldhuset har ett rom, og sval i fronten og på den ene langsiden. Det har forseggjort innredning: peis, vinduer og seng. Det viktigste inventaret er peisen, hvor flatbrød ble stekt på takke. I den ene sidevangen på peisen er det en luke med jerndør. Den var åpning til en bakerovn, murt opp utenfor tømmerveggen. Denne bakerovnen er ikke blitt gjenoppført på museet. Eldhuset kunne også bli brukt som sommerstue på gårder som ikke hadde egen sommerstue.
(Tekst hentet fra By og bygd 43, 2010)
Photo:
Norsk Folkemuseum