10) Luggeføre - Kardinalene

Dompap, med det vitenskapelige navnet Pyrrhula pyrrhula, er en kjent og kjær fugl på fuglebrettet. Den tilhører finkefamilien. Stor er den ikke, men den er lett gjenkjennelig med sitt røde bryst. Lengden er ca 16 cm, og vekten er rundt 21 gram, altså på størrelse med de mindre trostefuglene. Og dere, 21 gram – det er ikke mye!Dompapen er lett å kjenne igjen når man først får øye på den. Hannen har rosenrødt bryst, blåsvart hette på hodet og oksegrå rygg. I dyreverden er det hannene som har de mest prangende fargene. Vingene har gråhvite bånd, og nebbet er kort og kraftig med skarpe kanter slik at den får fjernet skallet av frø og knopper.

Dompapen liker seg best i nåle- og blandingsskog, men også i parker og hager. Noen ganger besøker den folks hager og kan da ta for seg av knopper og den liker seg godt i frukttrærne. Enkelte liker ikke dompapen på grunn av dette. Oftest opptrer dompapen som par eller familiegruppe. Navnet dompap kommer forresten av ordene «dom», som betyr katedral og «pap» som betyr fader eller pave. Den har fått navnet fordi brystet er rødt som kardinalens kappe. Det røde kraftfulle brystet til hannen gir stråler av magisk energi i mørketiden, og bringer glede inn i alle juleglade hjerter, kan en tenke.

Når det er riktig kaldt i Russland, kan mange russiske dompaper komme til Norge. De russiske dompapene er litt større enn de norske, og de kan lett skilles på at lyden er annerledes, og at den russiske har to hvite fjær ytterst på stjerten.

Og så sangen da. Hvordan lyder egentlig en dompap? Den karakteristiske kontaktlyden er som om det står noen borte i skogholtet og blåser i en ustemt, utslitt fløyte, – ”pjy-uu” – ”pjy-u”. En litt melankolsk lyd eller sang, til tross for det lave volumet, fanger oppmerksomheten. Om du hører denne lyden når du er på tur, kan du ta deg god tid til å lokalisere hvor lokkelyden kommer fra og etter hvert får du kanskje sett dompapen i kikkerten, eller fanget den inn med fotoobjektivet.

Det er en glede med disse kardinalene i adventstiden, enten de opptrer på fuglebrettet, eller du får den i hus i form av et julekort.

Luggeføre – en samling adventsfortellinger av Beate Heide

Share to