Bilde

Foto, Emil Helle, bestyrer Sandefjord Sjømannsskole
1918-1945
Emil Melle, bestyrer Sandefjord Sjømannskole 1918-1945.

9 comments

  • Under fotoer kalles Emil Bredenbech Melle både for Emil «Helle» og Emil Melle. Han het altså Emil Bredenbech MELLE (1878-1950) og var også bestyrer av Sjømannsskolen i Tromsø i det samme tidsrom 1918-1945. Se Strinda historielags leksikonartikkel om ham her (med foto av den samme mannen): https://www.strindahistorielag.no/wiki/index.php/Emil_Melle. Mvh. Axel Scheel
  • Det virker lite sannsynlig at samme mann samtidig kunne være bestyrer av to sjømannsskoler som lå så langt fra hverandre som Sandefjord og Tromsø så lenge som 1918-1945.
  • Emil Bredenbeck (ikke -bech) Melle skriver selv i «Studentene fra 1900» (se https://www.nb.no/items/1f6e20eea4cc2d29b173349ec92b8e96?page=139&searchText=) ulagt på nettet (Nasjonalbiblioteket): «Jeg har vært sjømannsskolebestyrer i alt i 40 år i Tromsø og Sandefjord.» Mvh. A.S.
  • Men jeg skjønner din tanke og ble selv forvirret av dette med Tromsø langt borte fra Sandefjord, inntil jeg ble klar over at han reiste sydover, flyttet. Som han også skriver: «Etter krigen [1. verdenskrig] ble jeg bestyrer av sjømannsskolen i Sandefjord og lærer i rettslære m.v. Vpl. kaptein våren 1918.» Forøvrig refererer ovennevnte leksikonartikkel feilaktig til «Ingeniørmatrikkelen» av 1950 ved «Bjørn» Bassøe (som het Bjarne B.), hvor intet finnes om Melle. - A.S.
  • PS: Men du har jo rett i dette, at han ikke SAMTIDIG var bestyrer begge steder 1918-45. For noen dager siden var alt dette helt nytt for meg, og jeg mente å kunne løse problemet ved å anta, at han bestyrte begge steder, men oppholdt seg i perioder det éne, så det andre stedet. Men ved litt nærmere undersøkelser har altså denne antagelsen vist seg å være feil eller upresis. I de 4o årene han var bestyrer, må vel Melle ha vært ca. 13 år i Tromsø, så ca. 27 år i Sandefjord, før han (måtte?) slutte i 1945. Han døde i 1950. - A.S.
  • Til Ivar Erlend Stav. Nå er jeg forøvrig blitt klar over, at det finnes på nettopp WikiStranda en artikkel om deg, at du er cand. jur. og cand. phil., og hvor det også fremkommer, at du har skrevet fx. «Strøm til Strinda», en artikkel i Strinda historielags Årbok «Strinda den gang da» for 2018. Da synes jeg det er på sin plass å understreke, at det er WikiStrandas artikkel om Emil B. Melle, som opprinnelig har skapt alle de her omtalte misforståelser. Nemlig ved - i en leksikonartikkel (artiklene her er forøvrig stort sett gode!) - å hevde, at Melle var bestyrer i TROMSØ i årene 1918-45, mens det - som ovennevnte foto tydelig viser - var i Sandefjord han var bestyrer i dette tidsrom. Det ville være fint om du fikk rettet opp denne feilen i artikkelen om Melle? Og da gjerne samtidig rettet opp referansen til «Bjørn» Bassøe, som jo het Bjarne (denne feilreferansen går igjen i flere andre artikler også). - En medvirkende årsak til MANGE feilopplysninger om Melle på nettet, kan være at han var en kjent nazist (lagfører!) i Sandefjord. Fx. skriver Leif Holskjær om ham i «Kamper uten tall fra Sandefjords historie» (Forglemmegei Forlag/Forlagshuset i Vestfold 2017): «Bestyrer Emil Melle på sjømannsskolen hadde studert i Tyskland, og var tidligere marinekaptein. Han eide en flott brun hest og kunne galoppere igjennom gatene så det gnistret i brosteinene. Melle ble lagfører i NS og gikk i hirduniform. Han hjalp tyskerne med etableringen av [kursivert skrift:] Speerschule I Jernbanealléen, hvor de utdannet sjøfolk til transport- og slepebåter. Etter kommandoraidene på Måløy og i Lofoten i 1941 bestemte NS at det skulle settes opp liste over partiets motstandere. Kaptein Melle hadde kontakt med tyske [kurs. skr.:] Sicherheitsdienst og utarbeidet en liste over 140 [!] lokale ‘jøssinger’.» Mvh. Axel Scheel
  • Ja, det skulle naturligvis ha stått «... Speerschule i Jernbanealléen»!
  • Jeg skal ta opp dette med Strinda historielag/Wikistrinda, forøvrig sammen med annen feil på helt annet område.
  • Så bra. Sendte akkurat beskjed om dette til Wikistranda. Sekundet før jeg nå ser ditt svar. Tusen takk.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Select the images you want to order

Share to