• "4789 a. 153 lerkarstykker de fleste ganske små. Blandt disse stykker er en hel del (43) av de spannformede lerkar, deriblandt to som Ab. 1904 s. 55 fig. 22 med rekker av fire-fem eller seks-tannete innstemplinger mellem flere horisontale linjer, to andre stykker har flere buede paralelle linjer, andre har vertikale eller horisontale linjeborder. Bare få av de andre lerkarstykker har ornamenter, derav ett med et bånd som en efterligning av en snor, et annet med små hakk langs overkanten, et tredje av tynnt rødlig gods med strekornamenter som R. 361, et fjerde har rekke av tresidige små hakk mellem horisontale linjer; endelig er et stykke en del av en hank. De fleste er imidlertid av grovere tykkere gode uten ornamenter. Av overkantstykker kan det sees at der minst må ha vært 3-4 av slike lerkar. Et par overkantstykker viser sterkt utbrettet profil (avb. Gamle gårdsanlegg 1933, pl. 1, fig. 1-2)."
Hundreogfemtito skår av leirkar hvorav femtitre av dem er av spannformede og nittini av andre leirkar. Skårene av de spannformede leirkarene har fått egen underbokstav (k). Blant de andre skårene er det minst ni ulike leirkar hvorav tolv randskår og ett bunnskår. To av skårene er fra overgang mellom vegg og bunn, og to er fra hanker som har tilhørt karene. Seks skår har dekor. Skårene er mellom 12 og 52 mm (st) L. (1) Karet består av minst sju skår. Randen er utoverbøyd, fortynnet og spiss. Det ene hankeskåret hører sannsynligvis til her. Skårene er ca 8 mm tykke. (2) Karet består av minst ett randskår. Randen er kraftig utoverbøyd og avrundet. Skåret er 7 mm tykt. (3) Karet består sannsynligvis av minst fjorten skår. Randen er utoverbøyd, fortykket og avflatet. Skårene er 6 - 8 mm tykke. (4) Karet består av minst sju skår. Randen er utoverbøyd. To av de dekorerte skårene hører sannsynligvis til her. Det ene er dekorert med tresidige hakk og det andre med strekornamenter, som beskrevet ovenfor. Skårene er 3 - 6 mm tykke. Noen av dem er sekundært brent. (5) Karet består sannsynligvis av minst tjueto skår. Skårene er 5 - 8 mm tykke. Randen er avflatet og har en innvendig lippe. To av de dekorerte skårene hører sannsynligvis med her. Det ene er dekorert med et snorlignende bånd, som beskrevet ovenfor. Det andre har bare en rett kant. (6) Karet består av minst ni skår. Randen er svakt utoverbøyd og avrundet. 6 - 7 mm i tykkelse. (7) Karet består sannsynligvis av seks skår. Randen er fortykket og avrundet. Avskrådd innvendig. Et hankeskår hører sannsynligvis med til dette karet. Skårene er mellom 8 og 11 mm tykke. (8) Karet består av minst ett skår. Randen er rett og avflatet med utvendig lippe. Karveggen svinger utover 20 mm under randen. Skåret er 5 mm tykt. (9) Karet består av minst to skår. Randen er utoversvunget med utvendig lippe og er dekorert med små hakk, som beskrevet ovenfor. 6 mm i tykkelse.
    Photo: Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger - Gjenstand

Leirkar

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to