• Ottestad kirke er en tidstypisk 1700-talls østlandskirke oppført med Vår Frelsers kirke i Christiania som modell. Kirken er en laftet og panelt korskirke med et tårn i vest. Kirken ble oppført i 1730-31 og utvendig panelt i 1765 og malt 1766. Bislag i syd og vest ble antagelig bygget i 1820-40.

Kirkerommet ble restaurert i 1961. Da ble tømmerveggene avdekket, kirken fikk nye benker og den den gamle altertavlen erstattet tavlen fra 1882, malt av Christen Brun etter  Adolph Tidemands bilde Oppstandelsen fra Bragernes kirke. Den gamle altertavlen er bearbeidet og antagelig satt sammen av deler fra 1600-og 1700-tallet. Den har en baldakin båret av to søyler. I midtfeltet er en korsfestelsesscene med Maria og Johannes, flanker av Justitia, Caritas, Veritas og Fides. Prekestol og prekestolshimling er fra 1731 rikt utskåret med akantus av Lars Pinnerud. På toppen av prekestolshimlingen er Christian 6.s kongemonogram. Også døpefonthimlingen er rikt dekorert med akantus og Christian 7.s kongemonogram, antagelig skåret av Peter Kastrud på 1770-tallet. Døpefonten er derimot fra 1875 og er hugget i polert granitt.
I koret henger også et trerelieff av syndefallet, antagelig fra 1600-tallet. I nordre sideskip henger et maleri fra 1665 av en kalvariegruppe.

Kilde: NIKUs kirkeregister.
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Ottestad kirke

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to