• Lesja kirke er en laftet tømmerkirke med korsplan og utvendig panelt. Over korsmidten er et tårn med høy spiss tårnhette. Kirkens kor er i østre korsarm.

I forbindelse med restaurering av kirken i 1925-32 fikk Ragnvald Einbu oppdraget med å dekorer kirken. Kirkerommet ble gjennomdekorert med malte benkevanger og galleribrystning, marmorering på veggene og takmalerier. Kirken fikk samtidig nye lukkede benker med fyllinger. De ble dekorerte med bladranker, fugler og fabeldyr. Midtrommet har et hvelv med fire skråstilte felt som er dekorerte med motiver av Jesu dåp, Flukten til Egypt, Hyrdene på marken og Vandringen til Emmaues. Døpefonten er antagelig fra 1700-tallet med seks dekorerte speilflater knyttet til dåpen og dekorert med englehoder på hjørnene.

Det kanskje mest iøynefallende i rommet er altertavle og prekestolen. De er rikt utskåret med akantus av Jakob B. Klukstad. Prekestolen ble skåret i 1745 til den forrige kirken på stedet. Den stod antagelig umalt til 1783, da sønnen til Klukstad malte den. Altertavlen stod antagelig ferdig først i 1766. Den har utskåret nattverdscene i midtfeltet, flankert av Moses og Aron. Over er de fire evangelister flankert av scener fra Getsemane og bespottelsen. På toppen er kalvariescenen, og oppstandelsen. Omramningen er i gjennombrutt akantus. Klukstad og hjelperen Sylfest Skrinde stod også for utskjæringen på korskillet med Fredrik 5.s kongemonogram holdt oppe av to løver.

Kilde: Lesja kyrkje 1750-2000 Olav lia (red)
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Lesja kyrkje

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to