• Naustvik har vært kirkested fra middelalderen og det skal ha stått en stavkirke der som i 1661 ble beskrevet som forfallen. Nåværende kirke er oppført i 1674 i laftet tømmer og utvendig kledd med rødmalt bordpanel. Det er en korskirke med smale tverrarmer på hver side av skipet og et smalere kor i øst. Kirken ble istandsatt i 1885-86, med nye vinduer og dører, skifer på taket, bordkledning av tårnhetten, innvendig staffpanel, nytt inventar og sakristi. Interiøret ble allerede i 1926-31delvis tilbakeført og restaurert til opprinnelig stil. Store reparasjoner ble også gjort omkring 1950 og en endelig restaurering ble fullført 1969-74 bl.a. med ny utv. kledning, nye vinduer, nytt inventar og nytt sakristi, under ledelse av ark. Einar Ridderstrøm.
I forbindelse med en restaurering i 1969-74 ble den innvendige kledning fjernet og korskillet rekonstruert. Kirken fikk nye benker og gallerifronter. Galleriene i korsarmene er fra rundt 1770.

Prekestolen med lydhimmel er fra 1763 og har evangelistene malt i fyllingene, adskilt av marmorerte hjørnesøyler.  Denne er malt av Ole Kolset. Han var en av mange håndverkere som biskop Friis brakte til Nordlandene i tiden mellom 1750 og 1770 da Friis på vegne av Misjonskolegiet hadde ansvar for alle kirkene i Nordlandene (dagens Nordland og Troms). Ole Kolset var fra Kristiansunds traktene hvor han har gjort flere altertavler. I Nordlandene har han blant annet malt prekestolen i Dolstad kirke, og bearbeidet og bygd på altertavla i Alstahaug kirke og Grane kirke som opprinnelig sto i Dolstad.
Altertavlen er fra 1758 og har et stort maleri av korsfestelsen flankert av dekorerte søyler og Moses og Aron malt på brett. På predellaen er nattverdscenen malt, og på toppen står den oppstandne Kristus. Denne tavla er også fra biskop Friis sin tid og er malt av samme mann som har malt bildene i tavlene i Kjerringøy, Flakstad, Herøy, Nesna og Kvæfjord. Vi kjenner ikke navn på denne maleren og han er blitt kalt Kvæfjord maleren. Disse tavlene og flere prekestoler kan muligens være laget i et verksted på prestegården i Bodin.

Kirken har også bevart en skrifttavle fra 1641 med «Fadervår» i opphøyde majuskler. Kirken har også et relikvieskriv fra middelalderen. Dette skal ha inneholdt hår fra hellig Olav.

Kilde: Storsletten, O. (2008) Kirker i Norge bn. 5. Oslo
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Velfjord kirke, Naustvik

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to