• Gol stavkirke er flyttet fra Gol til Norsk Folkemuseum i Oslo. I forbindelse med byggingen av ny kirke på Gol i 1881 kjøpte Fortidsminneforeningen den eldste delen av den ombygde og utvidete stavkirken og fraktet den til Bygdøy Kongsgård, hvor Kong Oscar II ga tomt og bekostet gjenreisningen i 1884.

Ved gjenoppbyggingen ble Borgund stavkirke brukt som forbilde der hvor de opprinnelige delene av bygningen var tapt. Skipet har to portaler, en i syd og en i vest. Mesteparten av vestportalen, som er dekorert med ranker, dyrehoder og drager, er fra den opprinnelige kirken, mens sydportalen er en kopi. Kirken har et karakteristisk utseende med tak over tak. Takrytteren er plassert over midtrommets saltak og har spir i to etasjer.

I skipet er inventaret fra tiden etter reformasjonen borte, men den malte veggdekoren fra 1600-tallet er bevart. Øvre del av veggen har blomster og medaljonger med bibelske motiver. Nordveggen har felt med de fire evangelistene, og i apsisen, som er den buete koravslutningen, er det bilde av Nattverden malt på lerret. Hverken prekestol, altertavle eller kirkebenker er bevart, men til gjengjeld finnes mye av middelalderens graffiti, med bønneformularer, ryttermotiver, geometriske figurer og dyreristninger.

Kilder: L. Anker (2005) De norske stavkirkene, Oslo
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Gol stavkirke, Oslo

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to