• Oslo Domkirke ble innviet i 1697 og fikk da navnet Vår Frelsers kirke. Den er oppført i stein forblendet med teglstein, og er en korskirke med kor i øst og klokketårn foran vestre korsarm. Tårnet ble forhøyet i 1850.

Det innvendige takhvelvet, som ble bygd i tre fordi det ikke var økonomi til å bygge hvelv av tegl, har gjennomgått flere endringer. I 1720 ble himlingene dekorert med skymalerier, men da kirken i 1850 gjennomgikk en større ombygging under ledelse av arkitekt Alexis de Chateauneuf, ble det festet ribber i taket i nygotisk stil. I 1937 ble de nygotiske elementene fjernet fra kirkerommet, blant annet ribbene i taket, og Hugo Lous Mohr malte de særpregete takmaleriene som finnes i kirken i dag.

Ikke bare taket, men hele inventaret ble endret i 1850. Både benker og gallerier ble fornyet, og den gamle altertavlen og prekestolen i barokk stil ble skiftet ut. Disse ble imidlertid hentet tilbake til Domkirken i 1950, da arkitekt Arnstein Arneberg ledet restaureringen av kirken frem mot byjubileet i 1950. I den forbindelse ble blant annet også benkene skiftet ut og galleriene endret. I korvinduene er det glassmalerier laget av Emanuel Vigeland fra 1910-16, og bronsedekorasjonene på vestportalen er laget av Erik Werenskiold.

Kilder:
Storsletten, Ola: Kirker i Norge 5, Oslo 2008
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Oslo domkirke

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to