• Kvinnherad kirke er en hvitkalket murkirke fra midten av 1200-tallet. Kirken har rektangulært skip med tilnærmet kvadratisk tårnfot i vest og et smalere og lavere, rektangulært kor i øst. Kirken var antakelig hovedkirke for Sunnhordland i middelalderen, men da Rosendal ble baroni i 1678 ble den privatkirke for baronen. Kirken forble i baroniets eie til 1910. Gravkapellet nord for koret ble oppført for Rosenkrantz-familien på 1670-tallet. I 1913 ble det bygd sakristi vegg i vegg med gravkammeret.

Kirkens gotiske portaler og vinduer har stått uendret siden middelalderen. De mest dekorative er korets grindverksvinduer med to høye trepassåpninger og en rosett. Både vinduer og portaler har paralleller i bergensgotikken.

Interiøret har gjennomgått store endringer siden byggetiden, og bare alteret og kirkeklokkene er igjen av middelalderinventaret. Prekestolen er i renessanse med rik planteornamentikk og buefelt med malte evangelister. Den store altertavlen er malt av Hans Sager i 1705 og ble gitt av Rosenkrantz-familien. Deres våpenskjold er malt på bildet av Nattverden. Tavlen er rammet inn av joniske søyler og har vanger skåret med elegant akantus.

Kilder: Ekroll, Ø. og Stige, M. (2000) Kirker i Norge, bn. 1, Oslo
Hoff, A. M. og Lidén, H.-E. (2000) Norges Kirker, Hordaland II, Oslo
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Kvinnherad kyrkje

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to