Gerhard Flesh
Gerhard Flesh Foto: Ukjent

Gerhard Friedrich Ernst Flesch (1909-1948)

Flesch hadde ledende stillinger i det tyske politiet både i Bergen og Trondheim under perioden 1940-1945. Etter krigen ble han dømt til døden og henrettet for sine krigsforbrytelser. Allerede før ankomst til Bergen våren 1940 hadde han deltatt i massakrer mot sivilbefolkningen i Polen, men dette ble ikke vektlagt under rettssaken som endte med dødsdom.

Flesch var født i Posen, nå Poznan i Polen. Han studerte jus og statsvitenskap med endelig statseksamen i 1936. I 1939 ble han leder for Gestapo i Erfurt, og utnevnt til Regierungsrat og SS-Sturmbannführer.

Det skal ha vært Reinhard Heydrich (1904-1942) gjerne kalt «Slakteren fra Praha», eller «Mannen med jernhjertet» som stod for utnevnelsen av Flesch.

I en periode kontrollerte Flesch religiøse grupper i Tyskland, og ble rådgiver for Fritz Sauckel, Gauleiter i Thuringen.

Operasjon Tannenberg

SD i Polen Fotograf: Ukjent. Kilde: Military Fandom: Einsatzkommando

Etter utbruddet av 2. verdenskrig ledet Gerhard Flesch avdelingen Einsatzkommando 2/VI i Posen og Lodz, antageligvis fordi han selv var fra dette området, og kjente regionen. Mellom 20-23 oktober 1939 ble 275 mennesker henrettet etter en utvegelse basert på lister satt opp allerede før krigen tok til. Listen inneholdt navn på politiske ledere, lærere, politi, offiserer, prester som medlemmer av ulike grupper ansett av nazistene som fiendtlige.

Dette ble starten på Operasjon Tannenberg (Unternehmen Tannenberg) en utryddelsesaksjon mot polske innbyggere, Generalplan Ost, i praksis en koloniseringsplan.

Krigsforbrytelsene han ble gjort ansvarlig for etter krigen inkluderte drap på nordmenn og russiske krigsfanger, tortur, mishandling og represaliebruk. Han var ansvarlig for Falstad fangeleir og var den som beordret represalier etter Majavatnaffæren i Nordland (1942). Flesch ble i rettssaken ikke stilt til ansvar for det han han hadde gjort i Polen.

Flesch til Norge

Gerhard Flesch kom til Norge sammen med Josef Terboven 23. April 1940, og ble først sjef for sikkerhetstjenesten (SD) i Bergen. I oktober 1941 ble han overført til Trondheim der han ledet Sipo og SD frem til krigens slutt. Han avsluttet perioden i Norge med grad av SS-Obersturmbannführer med ansvarsområde som strakk seg fra Dovre til Polarsirkelen i Nordland.

Den 6. mai 1940 kl. 12.00 ble det avholdt konferanse på Formannskapets leseværelse i Bergen. Til stede var generalkonsul von Kuchler, Korvettenkapitan Posche, Regierungsrat Flesch, Korvettenkapitan Roth, Rittmeister von Stockhausen, politimesteren og kriminalsjefen i Bergen.

På konferansen skulle Flesch og Roth som sentrale tyske ledere introduseres for de bergenske politisjefene, og retningslinjer for et samarbeid med norske mynigheter trekkes opp.

Flesch ønsket at en norsk politimann skulle utpekes som forbindelsesledd mellom det tyske og norske politiet. Kriminalsjefen i Bergen beordret konstabel Dankert Thuland til å tre inn i denne rollen.

Thuland utnyttet posisjonen da han ellers var aktiv i motstandsbevegelsen. Han ble imidlertid avslørt og arrestert. Det er ikke usannsynlig at han ville mottatt dødsdom for forholdet, men etter først å ha sittet fengslet i Ulven Fangeleir på Os, og siden sendt videre til Grini hvorfra han klarte han å rømme, kom Thuland seg over til England.

Som følge av bakgrunnen i bergenspolitiet ble Thuland en sentral aktør i forberedelsen av det norske krigsoppgjøret, som ansatt ved Rikspolitisjefens kontor i London. Dankert Thuland ble etter landssvikprosessene en av lederne for Politiets Overvåkingstjeneste (POT) på Vestlandet.

Av dagboken ser vi at Flesch allerede fra starten av var effektiv. 10. mai 1940 er det registrert at Flesch ba politiet i Bergen om oversikt over eiere av radiosendere i byen. Han ønsket også de bergenske jødenes radioapparater beslaglagt.

Flesch hadde berøring med flere kjente saker fra Bergen, blant annet var han informert om det som hendte i forbindelse med opprullingen av Kristian Steins-organisasjon, like før han ble overflyttet til Trondheim.

Organisasjonen hadde sitt hovedsete i Bergen, men forgrenet seg oppover langs kysten. Dersom vi snakker om nettverket som en "organisasjon" talte den kanskje så mye som 1500 motstandsfolk i krigens tidlige fase. Det er vanskelig å si sikkert hvor mange som faktisk var involvert, eller bare stod i kontakt som en forlengelse av den.

Opprullinger i Bergen

Portrett av Kristian Stein Fotograf: Ukjent. Norsk Postmuseum - Digitalt Museum

Under den første fasen av krigen hadde ikke norske sivilister forutsetninger for å forstå hvilke sikkerhetsmessige tiltak som var nødvendige for å unngå å bli avslørt. Kristian Steins-organisasjon arbeidet for bredt til at de kunne gå under radaren til det profesjonelle tyske etterretnings- og politisystemet.

Det gikk som det måtte gå, og da opprullingene startet kom arrestasjonene på løpende bånd bare det første døgnet. Det var akkurat under denne tiden da arrestasjonene startet natt til 2. oktober 1941, at Gerhard Flesch ble overført til Trondheim. Han var imidlertid til stede da etterforskningen tok til, slik at han kunne forklare seg om saken under etterforskningen etter krigen.

Konstabel Ryland fra Bergen befant seg i juli 1947 på Trondheim politikammers landssvikavdeling, der han fikk anledning til å avhøre Flesch om denne saken.

Flesch forklarte da at det var Marino Nilsson («Pitt») som hadde vært den sentrale angiveren i saken. Med seg hadde han hatt følge av statspolitimannen Sverre Fermann Lie. Det var i forbindelse med etterforskningen av Lies landssviksak at Ryland avhørte Flesch, mens Nilsson på dette tidspunkt selv var død.

Flesch forklarte videre at det etter at radiosenderen «L.M.A» var blitt avslørt at det tyske politiet ble klar over at det eksisterte flere illegale organisasjoner i Bergen. Ett av tiltakene som ble satt i verk for å følge opp dette, var innsettelsen av angiveren Marino Nilsson for fremskaffe mer informasjon om den norske motstandsbevegelsen i Bergen. Ved dette rammet ikke bare avsløringene bergensregionen, men opprullingene strakk seg ut over flere steder i landet.

Leder for Gestapo i Oslo - Siegfried Fehmer, hadde sendt Nilsson til Bergen etter aksjoner i Ålesund og Oslo. Da Nilsson ankom Bergen og opprettet kontakt med Stein-organisasjonen var det i all hovedsak han som drev saken fremover. Etter å ha blitt slått ned på gaten, forstod imidlertid Nilsson at han var avslørt, og alarmerte det tyske sikkerhetspolitiet natt til 2. oktober 1941.

På bakgrunn av alarmen iverksatte politiet straks arrestasjonene. Den tyske politilederen som hadde ansvar for etterforskningen i Bergen var Berns, mens Nilsson selv direkte arbeidet under tyskeren Karl Probst da etterforskningen pågikk.

I et avhør gjort med Solveig Eidsaa i 1946 ser vi at samarbeidet mellom Probst og Flesch beskrives nærmere. Eidsaa arbeidet som kontordame i Veiten, og hadde jobbet sammen med Probst siden 1940, frem til også han ble overflyttet til Trondheim sammen med Flesch i 1941.

Eidsaa fortalte at hun via Probst hadde hun fått vite at Flesch selv var uformuende, men at Probst hjalp Flesch med å tjene penger på pelsverk som Probst kjøpte opp for ham. Pelsene ble sendt med spesielle kurerfly til Tyskland der Probst solgte dem og satte så pengene inn på Flesch sin konto.

Eidsaa gav ellers uttrykk for at hun ikke hadde oppfattet de to som særlig gode venner, men Probst kunne stort sett gjøre som han ville fordi han hjalp Flesch.

Probst skal ha blitt overført til Trondheim samtidig med Flesch, og Eidsaa mente at pengetransaksjonene var en del av forklaringen på den unisone overføringen. Pengetransaksjonene på vegne av Flesch vedvarte etter ankomst til Trondheim.

«De 4 uadskillelige»

Flesch hadde et utmerket forhold til tre tyske ansatte som arbeidet i ulike avdelinger.

Sammen med Korvettenkapitan Hans Bartels, før nevnte Roth, samt stabsoverlegen prof. dr. Hans Holdfelder utgjorde disse en gruppe som selv kalte seg «de uadskillelige», fordi de var gode kamerater og hadde et glimrende samarbeide som de skrøt av selv. Ofte gikk de på steder som Hotel Norge, og Bristol hvor de tilbragte mye tid. Eidsaa forklarte videre hvordan samarbeidet dem i mellom også fungerte i jobbsammenheng.

Krigsforbrytelser

Saken mot Flesch ble etterforsket i Trondheim, og det derfor ikke dokumentasjon fra Bergen som er det mest fremtredende ved domspapirene. Imidlertid ser vi at det nevnes eksempler som også har samband med det som skjedde på vestlandet.

Blant annet er omtalen av kampene i Matre på «Bjørn West-basen» nevnt, der Erwin Lang forklarte seg om bakgrunnen for at den norske aktiviteten i området ble oppdaget, og leder for den norske styrken kaptein Risnes også bidro med opplysninger om det som hadde hendt.

Videre stevnet Flesch Siegfried Fehmer og SOE-operatøren Torbjørn Gulbrandsen som vitner for at de to skulle bidra med informasjon om såkalt «Silent killing», en metode nordmenn lærte på treningsleirene i Storbritannia. Gulbrandsen er sagt å være den første som forklarte seg om opplæringen av metoden som ble gitt i England under tyske avhør i Norge, da han ble tatt i 1942 etter opprullingene i Telavåg. Fehmer hadde ansvar for saken med Gulbrandsen.

Poenget med å stevne de to som vitner var å vise til brudd på folkeretten i metodene benyttet av allierte, og motstandsbevegelsen i Norge. Slik ville Flesch argumentere for at represaliebruken han hadde ansvar for kunne vurderes som legitim, men strategien til Flesch under rettsforhandlingene førte ikke frem.

Det ble også utbedt «allminnelig materiale» om likvideringer utført av motstandsbevegelsen som skulle brukes i forsvaret av Flesch. Riksadvokat Andreas Aulie stilte ikke slikt materiale til disposisjon, men avviste kort forespørselen om tilgang til dette materialet.

Siste akt

Dankert Thulands politikort. Statsarkivet i Bergen Foto: Cathrine Løvaas

Også Dankert Thuland ble innkalt som vitne i saken mot Flesch for å svare på hvordan motstandsbevegelsen hadde arbeidet. Det synes ikke som om han faktisk vitnet.

Vi ser av dokumentasjonen i saken mot Flesch at Thuland pr. november 1946 ikke så langt avgitt noen forklaring i saken, men ba om å bli oppdatert på hva han eventuelt skulle redegjøre for i Frostating lagmannsrett.

Forespørslene fra Bergen politikammer om "utlån" av Flesch til Bergen ble begrunnet med at Flesch og Probst hadde bygget ut et finmasket nett med agenter i denne regionen under den tiden de arbeidet i byen. Under etterretforskningen så bergenspolitiet at trådene løp sammen omkring disse to tyske tjenestemennene.

For å få sakene ferdig etterforsket ble det nødvendig å transportere Flesch tilbake til avhør i Bergen, men dette skulle vise seg utfordrende. Ikke før var Flesch ankommet Bergen før trondheimspolitiet ba om å få ham tilbakeført i det de skulle avslutte saken mot ham.

Antageligvis førte dette til at flere av sakene i Bergen ikke ble så opplyste som de kunne ha vært. De bergenske politifolkene dro istedet selv til Trondheim for å få avhørt Flesch.

Gerhard Flesch forsvarte seg med at ordrene han hadde gitt kom etter befaling fra hans overordende i sikkerhetspolitiet, Fehlis. Forsvaret førte ikke frem og dødsdom ble avsagt. Alle midler ble tatt i bruk for å unngå fullbyrdelse. Anke, gjenåpning og benådning ble begjært uten virkning. Gerhard Flesch ble henrettet 28. februar 1948, kl. 24.00.

Litteratur

Brautaset, Steinar: Gestapooffiseren Fehmer. Milorgs farligste fiende. J.W. Cappelens forlag. A/S, Oslo. 1986

Haga, Arnfinn: Arquebus kaller London, Haugesunds Avis forlag. Haugesund, 1977

Arkiver

**Statsarkivet i Bergen **

SAB/A-60401/Y/Ye/L0001: Avskrift av krigsdagbok for Dankert Thuland, 1940-1941

SAB/A-60401/Y: Korrespondanse 1945-1947

SAB/A-60401/Y: Div. Gjenparter, avhør Eidsaa

SAB/A-60401: Henlagt sak 18.12.1946. Gerhard Friedrich Ernst Flesch

**Riksarkivet **

RA/S-3138-39/D/Da/L0167: D.nr. 798, 1945-1948

NA/A-W 1755/38 og 39, Meine Tatigkeit bei der geheime Staatspolizei: Erlebnisse, Erfahrungen, Erkentnisse. 1 og 2.

Nettressurser

Share to