Photo: Terje Heiestad/Millimeterpress / Kunst i offentlige rom

Christian Frederik monumentet på Eidsvolls plass

I anledning 200-årsjubileet for Norges grunnlov besluttet Stortinget og Regjeringen å reise et monument over Christian Frederik. Den unge kronprinsen regnes som en viktig lederskikkelse for opprøret som ledet frem til signeringen av Grunnloven den 17. mai 1814, og da Riksforsamlingen på Eidsvoll valgte ham som konge kort etter, ble han den første regenten for et selvstendig Norge på fire hundre år.

I stortingpresidentens tale ved avdukingen fremhevet han at Christian Frederik lenge hadde blitt tilegnet en vel beskjeden rolle i norsk nasjonsbyggings historie. Den dominerende holdningen var at han hadde vært for veik overfor svenskene under den norsk-svenske krigen på sensommeren 1814. Monumentet til Kristian Blystad viser kongen som en energisk og slagferdig statsleder, og fungerer som et korrektiv til det mange mener er en skjevhet i den historiske fremstillingen.

I juryens begrunnelse heter det at portrettet uttrykker noe «tidløst i personkarakteristikken». Christian Fredrik var 27 år da han ble kronet til norsk konge, og Blystad har bevart den unge monarkens åpne ansiktstrekk.

Vis-à-vis monumentet står en statue av den første stortingspresidenten, Wilhelm Frimann Koren Christie, også laget av Blystad. Begge statuene er utført i Bohuslän-granitt, noe som knytter an til den norsk-svenske konflikten der Christian Frederik spilte en hovedrolle. Den grovkornede granitten åpner dessuten opp for større abstraksjon i utformingen, noe Blystad utnytter til fulle i sin fremstilling.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to