Digitalt Museum Digitalt Museum

Eidsvoll


Om objektet

Motiv:
Eidsvoll

Avbildede steder:
Avbildet sted: Akershus, Eidsvoll, Feiring, Brodshaug

Historikk:
Fotografering:
Fotograf, sikker: Ukjent
Aksesjon:
1922 (Billedprotokoll)

Inventarnr.:
NF.01140-826

Institusjon:
Norsk Folkemuseum

Inngår i:
NF.01140

Vis tilleggsinformasjon

Om museet

Museum:
Norsk Folkemuseum

Museets nettsted:
www.norskfolkemuseum.no

Norsk Folkemuseum arbeider kontinuerlig med digitalisering av samlingene. Vi setter stor pris på tilbakemeldinger.

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Eidsvoll

Eidsvoll er en kommune i Akershus. Administrasjonssenteret i kommunen kalles også Eidsvoll eller Sundet. Kommunen grenser i nord til Østre Toten og Stange, i øst til Nord-Odal, i sørøst til Nes, i sør til Ullensaker, og i vest til Nannestad og Hurdal. Eidsvoll er i dag mest kjent for Grunnloven av 1814 som ble underskrevet i Carsten Ankers bolig, Eidsvollsbygningen den 17. mai 1814.

Eidsvoll Boligbyggelag

Eidsvoll Boligbyggelag var et boligbyggelag i Eidsvoll i Akershus og ble opprettet 1. desember 1971. I 2010 fusjonerte boligbyggelaget med Boligbyggelaget Romerike.[1]

Stormannsmøtet på Eidsvoll

Stormannsmøtet på Eidsvoll (ofte kalt Notabelmøtet) var en forsamling av 21 innflytelsesrike nordmenn som møttes 16. februar 1814 på innbydelse fra stattholder Christian Frederik dagen i forveien. Foranledningen var at stattholderen og den norske eliten i januar-februar ble kjent med innholdet i Kieltraktaten fra 14. januar, og at den danske kongen ga opp kampen for å beholde Norge under helstaten Danmark-Norge. Møtet blir regnet for å ha stor historisk betydning, ettersom det var i dette møtet at det ble bestemt at det skulle kalles inn en riksforsamling som skulle gi Norge en selvstendig konstitusjon og velge konge. Stormannsmøtet kom dermed til å sette i gang det norske selvstendighetsstrevet som munnet ut i Riksforsamlingen på Eidsvoll og 17. mai-grunnloven, som fortsatt er Norges grunnlov.

Kategori:Eidsvoll

Eidsvoll komm.png Kategorien Eidsvoll omfatter Eidsvoll kommune i Akershus fylke som ble opprettet i 1837, og den tidligere kommunen Feiring (18701964).

Eidsvoll stasjon

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens

© KulturIT

Vennligst vent...