• Såmaskin fra skogplanteskolen på Sønsterud i Åsnes, Hedmark.  Dette er en ombygd jordbrukssåmaskin av typen "Ceres".  Maskinen var opprinnelig produsert med tanke på at den skulle trekkes av hester og brukes til å så korn.  Ombygginga besto i at maskinen ble tilpasset traktortrekkraft og til såing av skogfrø.  Det dreier seg om en labbsåmaskin der 17 labber er redusert til 7.  Labbene er spesialbygde, med en bredde på 8 centimeter og en innbyrdes avstand på 22 centimeter. Maskinen kjøres på digre eikehjul.  Frøet påfylles i ei såkasse med buet lokk.  Bak på maskinen er det påhengslet en plattform med ei setefjøl, hvor to planteskolearbeidere kunne sitte å overvåke at alle sålabbene fungerte som de skulle.  Bak denne plattformen igjen er det påhengslet en rull i form av en sylindrisk tømmerstokk.  Denne komponenten skulle antakelig pakke overflata på de nysådde såsengene, og dermed redusere faren for at spiremiljøet skulle bli for tørt. 

Fotografiet er hentet fra et kartotek som ble samlet av Waldemar Opsahl, som var statskonsulent for skogkultursektoren fra 1936 til sin død i 1954.  Arkivet ble overlatt til Norsk Skogbruksmuseum i Tore Fossums bestyrertid.  Opsahl har antakelig tatt de fleste av bildene i arkivet.  Materialet består av pappkort med opplimte kopier av svart-hvitt-fotografier.  Kortet med dette fotografiet på er merket "A. K. 43".  Under bildet er det påklistret en liten kvit papirstrimmel med påskriften:

"Sengeopplegger, Sønsterud.  fot. W. O. " Denne teksten er misvisende - fotografiet viser ingen sengeopplegger, men (som nevnt) en såmaskin.
    Photo: Opsahl, Waldemar / Anno Norsk skogmuseum

Såmaskin fra skogplanteskolen på Sønsterud i Åsnes, Hedmark. Dette er en ombygd jordbrukssåmaskin av typen "Ceres". Maskinen var opprinnelig produsert med tanke på at den skulle ...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to