Photo: Vest-Agder-museet

En rik drakttradisjon - folkedrakter fra Vest-Agder

31 objects

Liv

Liv

Kappe

Grønn kappe sydd i brokadestoff med sølvspenne, foret med blomstrete bomullstoff.

Valk

Liv

Liv til stakk med høy livlinje i mønstervevd grønt og rødt ullstoff. Sydd med spilesøm og klauv i ryggen. Fôret med bomull. Draktområdet den hører til er Vest-Agder.

Sjal

Rektangulært rødlig silkesjal dekorert med flammegang og blomstermotiv brodert med sjattersøm. Ulike snipper når sjalet brettes

Trøye

Grønnblomstet brudetrøye i silkebrokade. Figursydd med folder i ryggen.

Trøye

Hvit kvinnetrøye med påtrykt mønster. Trøya har folder i ryggen. Det er kanskje en brudetrøye.

Forkle

Hvitt, svart og brunt forkle med påtrykt mønster

Stakk

Svart stakk til Vest-Agderbunad vevd med røde, blå og grønne striper

Liv

Liv til stakk med høy livlinje i blå og svart ulldamask. Sydd med spilesøm og klauv i ryggen. Foret med lin.

Liv

Liv til stakk med høy livlinje i stripevevd ullstoff. Sydd med spilesøm og klauv i ryggen. Fôret med lin. Draktområdet den hører til er Vest-Agder.

Liv

Liv til stakk med høy livlinje i svart ulldamask. Sydd med spilesøm og klauv i ryggen. Fôret med lin. Draktområdet den hører til er Vest-Agder.

Sjal

Rektangulært grønt silketørkle med kjerringtann-bord og rose brodert med plattsøm.

Lomme

Svart løslomme til kvinnedrakt med brodert dekor og lommelås i messing. Draktområde er Vest-Agder.

Lomme

Svart løslomme til kvinnedrakt med brodert dekor og lommelås i messing. Initialene til eier er brodert med korssting. Draktområde er Vest-Agder.

Lue

Brunrosa lue med rutemønster og svart silkebond langs kanten

Liv

Valk

Sjal

Vest-Agder har en spennende og rik drakttradisjon hvor det ble utvist både kreativitet og stor stilsans i utformingen av de lokale draktskikkene. I samlingen til Vest-Agder-museet befinner det seg et skattkammer av tekststiler fra 1800-tallet hvor flere har vært med på å danne utganspunktet for dagens bunader.

De fleste stammer fra den private samlingen til Olav Holmegaard som han testamenterte til Mandal kommune i 1967. Holmegaard var en lidenskapelig samler som hovedsakelig konsentrerte seg om kulturhistoriske gjenstander fra Marnadal-området. Sammen med sin like ivrige kone, Berte Jakobsdatter Bue, endte de opp med nærmere 1500 objekter, inkludert de tidligere nevnte tekstilene.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to