Bygningssamlingen i friluftsmuseet på Hadeland Folkemuseum

Bygningssamlingen på Hadeland Folkemuseum er bygget opp over en 100-årsperiode. Her kan du kikke nærmere på enkelte av bygningene.

24 objects

Enger stuebygning

Bygningen er oppført i en etasje med sperreloft , den er panelt og har torvtak. Døra fører rett inn i ei stor stue som har åpen røst og peis. Fra stue er det åpning inn til koven.

Vienbråten bygning

Hovedbygning fra Vienbråten i Gran er laftet i to etasjer med torvtak.

Stabbur fra Grymyr

Molstadkvern bygning

Bygning fra Ulven

Skute stuebygning

Grinaker hovedbygning

Laftet og panelt midtkammerbygning med teglstenstak. På murt og kalket grunnmur. Uinnredet råloft. Bryggerhus i kjelleren med egen inngang i grunnmuren fra baksiden.

Husmannstua Bråten fra Lere

Bygningen består av en etasje, er laftet og har teglsteinstak. Stua er innredet slik dette husmannshjemmet så ut rundt år 1905.

Seterstørhus fra Knippa seter

Bygningen består av en etasje, er laftet og har flistak. Inngangsdøra er i gavlen.

Låve fra Bjørge

Laftet på trepilarer, med teglsteinstak. Halvkløyvinger i alle gulv. Treskelåve.

Låve fra Lure under Klæstad

Låven er av tømmer og har teglsteinstak. På Lure var låven opprinnelig sammenbygd med et steinfjøs.

Fjøs fra Øvre Kålabakken

Fjøset fra en husmannsplass under garden Dvergsten er bygget i 1915, laftet og har teglsteinstak.

Fargeri fra Prestkvern

Ulvenfjøset

Badstu fra Holter

Smie fra Gisleberg

Stue fra Vøyen

Stabbur fra Tuffhagen

Stabburet fra Tuffhagen i Gran er laftet og har torvtak. Dette stabburet ble gjenreist
på museet i 1924. Eksempel på føderådsstabbur på Hadelandtunet.

Telthus

Snekkerverksted fra Jølsen

Bindingsverk, utvendig panel. Huset består av et rom på vel 33 kvadratmeter. Ei pipe. Taket er tekket med teglstein. Innvendig kledning av porøs huntonitt fra 1946.

I 1913 realiseres ideen om et regionalt museum for Hadeland med etableringen av Hadeland Folkemuseum på Tingelstadhøgda nær Brandbu. Det første initiativet til det som opprinnelig var tenkt som et museum for “bygdene på Vestoppland” kom allerede i 1911 og hadde utspring i Fylkeslaget for Oppland . Etableringen føyer seg inn i rekken av friluftsmuseer som vokser frem i Norge rundt århundreskiftet . Nasjonale strømninger, stort lokalt engasjement og sterke støttespillere var vesentlige faktorer til at museet allerede i 1913 kunne åpne den første bygningen for offentligheten. Det unge museet fikk raskt en stor samling bygninger og kulturhistorisk materiale. I løpet av de første femten år ble 10 antikvariske bygninger og i overkant av 2500 gjenstander katalogisert. Siden den gang har samlingene vokst. Bygningssamlingen teller i dag over 30 hus av ulik type. I tillegg har museet forpakteransvar og oppsyn med en rekke bygninger og anlegg utenfor friluftsmuseet. Samlingen er nærmere beskrevet i Håndbok for Hadeland Folkemuseum og Tingelstad gamle kirke som utkom i 2007. Denne ligger tilgjengelig på www.randsfjordmuseene.no.

Hadeland Folkemuseum er plassert i et karakteristisk kulturlandskap, spekket med kulturminner. Tomten ble i sin tid gitt i gave, og var opprinnelig konsentrert rundt det som sies å være en av gravhaugene etter Halvdan Svarte. Her, på Grimshaugen, var det fra lang tid tilbake holdt dansefester og tent sankthansbål. Møteplass-begrepet var dermed allerede etablert da museet reiste seg. Hadeland Museumslag, med folkehøyskolestyreren Olaus Islandsmoen i spissen, drev museet med små midler men tydelig engasjement. En stor del av inntektene kom fra fester og arrangementer. Etter at museet kom med på den offentlige tilskuddsordningen i 1975 ble det ansatt bestyrer og vaktmester. Museet er i dag del av Randsfjordmuseene og en sentral kulturinstitusjon. Bygningssamlingen i friluftsmuseet er en viktig del av formidlingstilbudet og essentiell i forståelsen av levekår, byggeskikk og håndverkstradisjoner i regionen. De aller fleste bygningene er innredet tematisk med interiørskildringer og miljøer. Enkelte rommer særutstillinger fra en spesifikk tid eller virksomhet.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to